Woonaanbod

Woonaanbod bij Thuiswest

Thuiswest, verantwoordelijk voor het beheer en de ontwikkeling van sociale huur- en koopwoningen, blijft actief in 14 steden en gemeenten binnen West-Vlaanderen:   Ardooie, Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Langemark-Poelkapelle, Ledegem, Lichtervelde, Moorslede, Poperinge, Roeselare, Staden, Torhout, Vleteren & Zonnebeke. 

Het model van inhuren van kwaliteitsvolle woningen op de private huurmarkt is eveneens opgenomen in de werking van Thuiswest.   In dit model sluit Thuiswest een hoofdhuurcontract af met de eigenaar voor een periode van 9 jaar. In dit hoofdstuk gaan we verder in op het woonaanbod van Thuiswest en staan we even stil bij de voornaamste hiermee gerelateerde thema’s. 

Het aanbod aan sociale huurentiteiten

Aangroei aantal huurentiteiten in 2023 

Thuiswest beheert een breed scala aan sociale huurwoningen en -appartementen in diverse steden en gemeenten in West-Vlaanderen. Gedurende een huidige overgangsperiode worden nog steeds woningen beheerd die uiteindelijk niet meer tot het toekomstig beperkte werkgebied van de 14 voorgenoemde steden en gemeenten zullen behoren.

Het aanbod aan verhuurde woongelegenheden is samengesteld uit zowel in huur genomen eigen projectrealisaties, als inhuurneming van woningen van derden-eigenaars (ingehuurde woongelegenheden).    

Het sociaal verhuurpatrimonium van Thuiswest kende in 2023 een netto-aangroei van 172 huurentiteiten : 

  • 95 uit afgewerkte projectrealisaties (zie verder deel 4 – Afgewerkte projecten),  
  • 91 nieuw ingehuurde woongelegenheden. In 2023 werden de hoofdhuurcontracten van 54 woonentiteiten opgezegd of niet meer vernieuwd.  Dit betekent een netto-aangroei van 37 ingehuurde woongelegenheden, 
  • 54 aangekochte woongelegenheden, afkomstig van 1 verwerving in Izegem (20 woongelegenheden) en 2 verwervingen in Staden (totaal 34 woongelegenheden).  Weliswaar zullen veel van deze panden eerst een grondige renovatie nodig hebben, vooraleer ze kunnen worden verhuurd.    
  • Daarnaast werden er ook 14 onbewoonbare huurwoningen openbaar verkocht.   Dit betekent een netto-aangroei van 40 woongelegenheden via aan- of verkoop. 
Totaal aantal huurentiteiten van Thuiswest per 31/12/2023 

Op 31/12/2023 had Thuiswest een aanbod van 6.662 sociale huurentiteiten, waarvan 5.599 eigen patrimonium (84,04 %) en 1.063 (15,96 %) ingehuurd patrimonium. 

Thuiswest biedt 245 aangepaste woongelegenheden aan. Dit is ongeveer 3,68 % van het totaal huuraanbod.  Dit aangepast aanbod is  verdeeld over 165 appartementen (67,35 %) en 80 woningen (32,65 %).  Hiervan zijn het overgrootste deel woningen of appartementen van het 2 slaapkamertype (159 of 64,90 %). 

Het overige huuraanbod van Thuiswest bestaat uit 2.642 studio’s/appartementen (39,66 %) en 3.775 woningen (56,66 %). 

Als we kijken naar het aanbod volgens het aantal slaapkamers per woonentiteit, dan is het overgrote deel van het totaal huuraanbod van het 2 slaapkamertype (43,31 % van het totaal huuraanbod). 

Thuiswest biedt evenwel een uitgebreid aantal woontypologieën inzake aantal slaapkamers aan: 

  • 3 types aangepaste appartementen 
  • 3 types aangepaste woningen  
  • Type studio’s
  • 4 types appartementen
  • 6 types woningen

Deze zijn al dan niet voorzien van een garage, parkeerplaats, fietsenberging.   

Thuiswest probeert hiermee zoveel als mogelijk tegemoet te komen aan de lokale woonvraag.

Woonaanbod per gemeente

Het patrimonium van Thuiswest is verspreid over verschillende steden en gemeenten. Thuiswest is op vandaag ook aanwezig in Ieper (Boezinge), Diksmuide, Koekelare, Kortemark, Houthulst, Oudenburg, Ichtegem en Meulebeke. Op termijn zullen de eigendommen in deze gemeenten worden overgedragen aan andere woonmaatschappijen die actief zijn in die regio.

Verhuring/leegstand

Eind 2023 stonden er 192 huurentiteiten leeg in afwachting van een nieuwe huurder, wat 2,8% van het totale huurpatrimonium vertegenwoordigt. Dit is meer dan ooit slechts een momentopname. De oorzaak ligt in een combinatie van verschillende omgevingsfactoren, waarbij een noodgedwongen overhaaste fusieoperatie en de zeer moeizame invoering van het Centraal Inschrijvingsregister (CIR) als de twee belangrijkste oorzaken kunnen worden aangeduid van de huidige leegstand.

We stellen helaas ook vast dat woongelegenheden niet altijd meer in de beste staat worden achtergelaten, waardoor de frictieleegstand verhoogt. Thuiswest wil elke woning immers opnieuw in een optimale staat terug aanbieden.

Helaas stellen we ook vast dat meer dan de helft van de kandidaat-huurders die een aanbod krijgt, niet reageert op dat aanbod. Hierdoor verlengt de periode van toewijzing en staan woningen langer leeg.

Eind 2023 stonden er ook 118 woningen leeg die op de herbouwplanning staan. Dit betreft 1,7% van het totale huurpatrimonium. Huurders van woningen op de herbouwplanning moeten verplicht herhuisvest worden. Om de herhuisvesting vlot te laten verlopen, is het belangrijk om deze tijdig te starten. Helaas maakt het nieuwe procedurebesluit het moeilijker om projecten op de programmatie te krijgen, waardoor de doorlooptijden langer worden.

Het verhuisbegeleidingsplan voorziet in financiële, administratieve en logistieke steun voor de huurders die, in het kader van de herbouw- en verkoopplanning, verplicht moeten verhuizen. De financiële steun is een eenmalige forfaitaire vergoeding en bedroeg in 2023 € 225,80. In 2023 hadden 48 huurders recht op deze premie.

Het aanbod aan sociale koopwoningen

Realisatie van sociale koopwoningen 

Thuiswest heeft binnen haar projectontwikkeling ook aandacht voor het bouwen van sociale koopwoningen.    

In 2023 werden er 15 koopwoningen afgewerkt : 

  • 9 koopwoningen afgewerkt te Poelkapelle (Langemark-Poelkapelle) – Schiethoek,  
  • 6 koopwoningen in uitvoering (Roeselare – Kattenstraat).

Daarnaast zijn er nog 20 koopwoningen in ontwerpfase : 

Dit zijn projecten die per 31/12/2023 op een VMSW-programmatie zijn opgenomen.  Ze staan momenteel op de VMSW-meerjarenplanning.    Dit betekent dat het voorontwerp  reeds werd goedgekeurd, en is er een voorlopige raming is gekend :  

  • Hooglede – Reynaertstraat (Kleine Stadenstraat) – fase II : 5 koopwoningen, 
  • Roeselare – Honzebroekstraat 244, fase I : 6 koopwoningen, 
  • Roeselare – Honzebroekstraat 244, fase II : 9 koopwoningen. 

In de toekomst worden er nog 27 koopwoningen gepland: 

Deze projecten staan nog niet op een VMSW-programmatie, doch dit is een kwestie van tijd.   Er is reeds een ontwerper aangesteld en het bouwprogramma staat ook al vast. 

  • Poperinge - Bellestraat, Fase II : 12 koopwoningen, 
  • Poperinge - Bellestraat, Fase III : 7 koopwoningen, 
  • Sleihage (Hooglede) – Diksmuidesteenweg, fase I : 3 koopwoningen, 
  • Sleihage (Hooglede) – Diksmuidesteenweg, fase II : 5 koopwoningen. 

Verkoop van sociale koopwoningen 

In 2023 werden er 17 sociale koopwoningen verkocht.  

Inschrijvingen kandidaat-kopers

Door de fusie moest onze dienstverlening aan kandidaat-kopers ook worden gecentraliseerd voor het volledige werkgebied. In 2023 waren er bij aanvang van de actualisatie 329 kandidaat-kopers op de inschrijvingslijst. Na de actualisatie stonden er nog 321 kandidaat-kopers geregistreerd.

Eén kandidaat-koper werd geschrapt vanwege een te hoog inkomen, één kandidaat-koper reageerde niet op de aangetekende zending en zes kandidaat-kopers lieten zich vrijwillig schrappen.

Kredietbemiddeling 

Tot 28 september 2023 kon Thuiswest nog bemiddelen in sociale kredietverlening. In 2023 werden er 7 individuele leningen afgesloten, goed voor een bedrag van 1.542.190,00 euro, en 16 leningen voor groepsbouw, samen goed voor 3.781.069,66 euro.

Echter, de Vlaamse regelgever heeft besloten om de kredietbemiddeling te herstructureren. Er zijn nu nog maar 11 woonmaatschappijen in Vlaanderen erkend als kredietbemiddelaar van het Vlaams Woningfonds, waarvan slechts één in West-Vlaanderen gevestigd is (Woonsprong, Oostende).

In het verleden verliep de samenwerking met het Vlaams Woningfonds (VWF) niet altijd soepel, soms zelfs stroef, wat resulteerde in onaanvaardbaar lange doorlooptijden. In een tijdperk van grillige lange termijnrentetarieven kan dit zeer nadelig zijn voor een kandidaat-koper. Terwijl kandidaat-kopers in 2020 en 2021 nog konden rekenen op een zeer stabiele, lage lange termijnrente, waren de jaren 2022 en 2023 gekenmerkt door een verhoogde en minder stabiele lange termijnrente. Een efficiënt georganiseerde kredietverstrekking is onder deze omstandigheden van cruciaal belang.