De Vlaamse Regering had al bepaald dat sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren tegen 1 januari 2023 moeten fuseren tot één woonmaatschappij per gemeente: de woonmaatschappij. Deze woonmaatschappijen moeten elk een uniek, niet-overlappend werkingsgebied hebben. De lokale besturen speelden een belangrijke rol bij het bepalen van deze werkingsgebieden en moesten uiterlijk op 31 oktober 2021 hun advies uitbrengen over het gewenste werkingsgebied.
Op 9 juli 2021 bekrachtigde de Vlaamse Regering het decreet dat de basis legt voor deze nieuwe structuur in de sociale huisvesting. Dit decreet werd op 10 september 2021 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
Op 17 december 2021 werd het Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van verschillende Besluiten over wonen goedgekeurd. Pas op 4 februari 2022 werden de 42 Besluiten van de Vlaamse Regering tot de vaststelling van de werkingsgebieden goedgekeurd. Hiermee werd het startschot gegeven voor de fusie tussen SHM De Mandel, SHM IZI wonen, SVK Roeselare en SVK Izegem.
Het jaar 2023 staat in het teken van een ongekende reorganisatie binnen de sociale huisvestingssector, gekenmerkt door talrijke fusies en splitsingen. Deze ingrijpende reorganisatie zorgt voor een radicale breuk met het verleden en een complete herziening van de interne structuren, bedrijfsprocessen en werkmethodieken. Deze veranderingen hebben invloed op alle organisaties binnen het sociale huisvestingslandschap. Zo is Woonmaatschappij Thuiswest ontstaan.
* bij het aantal medewerkers in, worden de medewerkers gerekend die over kwamen van de fuserende organisaties (SVK Regio Roeselare, SVK Regio Izegem en IZI Wonen) in Thuiswest op 01/07/2023
In het dienstjaar 2023 heeft Thuiswest gebruik gemaakt van de diensten van zes interim-medewerkers. Voor al deze tewerkstellingen is steeds samengewerkt met het interimkantoor Konvert. Samen hebben deze interim-medewerkers in totaal 5.464 uren aan arbeidsprestaties geleverd gedurende het jaar 2023.
Volgende medewerkers gingen in 2023 op pensioen.
Tijdens het proces voorafgaand aan de fusie werden verschillende initiatieven genomen om de nieuwe organisatie vorm te geven. Een nieuwe missie en visie vormden de basis voor de uittekening van een nieuwe organisatiestructuur en organogram. Nieuwe afdelingen en diensten werden gevormd en elke medewerker kreeg een plaats in Thuiswest. Via deze link kan het organogram geraadpleegd worden.
In 2023, ter voorbereiding op de fusie, heeft Thuiswest een nieuw personeelsstatuut ontwikkeld. Alle bestaande medewerkers kregen de keuze om per 1 juli 2023 over te stappen op dit nieuwe statuut of om hun oorspronkelijke statuut en de daaraan verbonden rechten te behouden, conform C.A.O. 32bis. Nieuwe medewerkers die na 1 juli 2023 in dienst traden, vallen automatisch onder het nieuwe personeelsstatuut.
Parallel aan de ontwikkeling van het nieuwe personeelsstatuut werd ook een nieuw arbeidsreglement opgesteld. Dit arbeidsreglement vertegenwoordigt niet alleen een actualisatie conform de huidige wetgeving, maar integreert ook de verschillende personeelsstatuten binnen de organisatie. Voor de ontwikkeling van dit arbeidsreglement is juridisch advies ingewonnen bij sociaal secretariaat Acerta. De goedkeuring en implementatie van het arbeidsreglement worden verwacht in het voorjaar van 2024.
In september 2023 werd de locatie aan de Groenestraat de centrale werkplek voor alle personeelsleden van Thuiswest. Na de fusie werd besloten om de werking en dienstverlening snel te centraliseren op één locatie. Een werkgroep facility was verantwoordelijk voor de voorbereiding van deze omvangrijke operatie. Met trots kunnen we melden dat iedereen zijn plek binnen de vernieuwde organisatie heeft gevonden.
In het voorjaar van 2023 kreeg de HR-dienst gestalte binnen Thuiswest. Het was een uitdaging om per 1 juli 2023 over te schakelen naar een gecentraliseerd personeelsbeheer en payroll. Om deze transitie operationeel te maken, werd een intensief traject opgestart in samenwerking met sociaal secretariaat Acerta. Dit proces omvatte de eerste stappen naar verdere digitalisering van het personeelsbeheer. Vanaf dat moment fungeert de HR-dienst ook als het primaire aanspreekpunt voor alle vragen van medewerkers.
De fusie had een aanzienlijke impact op de medewerkers van Thuiswest, met veranderingen zoals een nieuwe werkomgeving, nieuwe collega's en andere werkmethodieken. In 2023 lag de focus sterk op het creëren van verbondenheid onder de medewerkers. Aan de ene kant werden medewerkers geïnformeerd over de voortgang van het fusietraject door middel van infosessies geleid door Ernst & Young. Aan de andere kant koos Thuiswest ervoor om medewerkers bijeen te brengen door middel van verbindende activiteiten, gericht op het bevorderen van onderlinge kennismaking en een beter begrip van de organisatie.