Huur­begeleiding

Collectieve huurbegeleiding

In 2024 zet Thuiswest sterk in op het verhogen van de betrokkenheid en leefbaarheid in buurten en wijken door actieve bewonersparticipatie. Met een focus op onderling contact, rondgangen en samenwerking met externe organisaties streeft Thuiswest naar een verbeterde woontevredenheid en sterke sociale cohesie.

Visie 2024

Ervaring wijst uit dat signalen binnen appartementsgebouwen of wijken vaak van een beperkt aantal personen afkomstig zijn. Om een nauwkeuriger beeld te vormen van de situatie in een wijk of gebouw, willen we meer rondgangen organiseren. Het verkrijgen van een duidelijk inzicht in de behoeften van bewoners is uitdagend, maar essentieel. Door goed contact en vlotte communicatie kunnen huurbegeleiders beter inspelen op de verwachtingen van huurders, waardoor de huurbegeleiding efficiënter en doelgerichter wordt.

In 2024 zullen we experimenteren met nieuwe methoden zoals rondgangen, bevragingen en samenwerkingen met externe organisaties. Ons doel is om gedurende het jaar tot een heldere en effectieve visie te komen. We streven ernaar de sociale kaart verder uit te breiden en te onderzoeken waar diensten beschikbaar zijn en waar verdere samenwerkingen mogelijk zijn. Voorbeelden van dergelijke initiatieven zijn de zorgzame buurten en pleinmakers in Roeselare. Naast inzet op samenwerking met andere diensten willen we huurders ook collectief ondersteunen via: 

  • Opvolging zwerfvuil in gemeenschappelijke delen 
    • In 2e helft van 2023 werden bepaalde gebouwen gedurende een periode van 3 maanden 2-wekelijks bezocht door de huurbegeleider.
  • Ontruiming van fietsenstallingen en afvalbergingen in samenwerking met woningbeheer. De fietsenstallingen willen we bruikbaar houden, zodat huurders voldoende plaats hebben om hun fiets te stallen.  
  • Rondgangen naar aanleiding van ongedierte. 
  • Intensief inzetten op kennismaking met huurders in gebouwen.   
  • Tevredenheidsbevragingen
    • Een bevraging rond specifieke thema’s (vb.: aanleg tuin, tevredenheid in een appartement, aanstellen meldpunt, tevredenheid nieuwe huurder, ...) kan helpend zijn om gedragen beslissingen te nemen. Vervolgens gaan we hier effectief mee aan de slag.  Uit ervaring weten we dat de slaagkansen een pak groter zijn wanneer een draagvlak gecreëerd kan worden. 
  • ‘Dag van de buren’
    • ‍Op ‘dag van de buren’ worden mensen op een aangename manier samengebracht ter versterking van de sociale banden. Vanuit Thuiswest willen we deze gelegenheid aangrijpen om met het ganse team van huurbegeleiders gericht in te zetten in verschillende gebouwen of wijken in diverse gemeentes van ons werkingsgebied.Het actief betrekken van bewoners blijft essentieel voor het verbeteren van het samenleven en de leefbaarheid in buurten en wijken. Onderling contact tussen bewoners verhoogt de woontevredenheid en draagt bij aan een sterkere sociale cohesie, wat leidt tot minder samenlevingsconflicten. Via een positieve insteek willen we huurders informeel samenbrengen met een drankje, een hapje, ... Indien gewenst of mogelijk zullen we een activiteit koppelen aan het gezellig “samenzijn”. 
Samenwerking Groep Intro en buurtwerker Roeselare 

Stad Roeselare zet actief in op het initiatief van pleinmakers in de buurten Sint-Elooisplein en Victoria Courtens. Deze pleinmakers, aangesteld door Groep Intro, ondersteunen geëngageerde buurtbewoners bij het opzetten van verbindende wijkacties. In 2023 waren er verschillende buurtactiviteiten zoals de Dag van de Buren op het Sint-Elooisplein en in Victoria Courtens, de inhuldiging van een kerstboom, een rommelmarkt, en buurtvergaderingen. Deze activiteiten werden georganiseerd in nauwe samenwerking met een buurtwerker van Stad Roeselare, huurbegeleiders van Thuiswest, en een pleinmaker van Groep Intro.

Sinds september 2023 vinden er maandelijkse overlegmomenten plaats tussen de drie partijen, waarbij snel ingespeeld wordt op zaken die leven bij de huurders. Huurbegeleiders zijn ook aanwezig bij buurtevenementen om zo een directe verbinding met de gemeenschap te onderhouden en beter te begrijpen wat er speelt onder de bewoners.

Zorgzame buurten  

Gelegen in het Damberdshof op de benedenverdieping van ons appartementsgebouw, vormt het buurthuis ‘Tof van Tinneke’ een bruisende ontmoetingsplek. De centrale ligging samen met het engagement van WZC BEN (woonzorgcentrum) en enkele bewoners die eigenaarschap over de ruimte nemen, draagt bij aan de levendigheid van deze plek.

Het buurthuis host naast reguliere activiteiten en informele bijeenkomsten ook initiatieven gericht op het verfraaien van de omgeving en het ondersteunen van duurzame projecten. Enkele voorbeelden hiervan zijn de inzet van een eerstelijnspsycholoog, een dierenvoedselbank, en de aanwezigheid van huurbegeleiding. We blijven betrokken bij de gemeenschap door actieve deelname aan informele activiteiten zoals de buitenspeeldag, Dag van de Buren, en soepmomenten.

Er vindt regelmatig overleg plaats tussen buurtwerker Klaas van WZC BEN, huurder Tony – de trekker van het buurthuis – en de huurbegeleider, om ervoor te zorgen dat het buurthuis blijft voldoen aan de behoeften van de gemeenschap.